Refleksioner over en verden i forandring

Vi befinder os i en æra, der er kendetegnet ved økonomisk usikkerhed, geopolitisk ustabilitet, miljømæssige bekymringer og dybtgående teknologiske fremskridt. Der er sådan set ikke noget at sige til, at vi alle føler os en smule rundtossede.
Når vi befinder os midt i uro og usikkerhed, kan det være let at føle sig på ukendt territorium. Her er det værd at huske, at verden siden år 1900 har oplevet to verdenskrige, ni pandemier, hundredvis af civile eller regionale krige, mere end 2.000 atomdetonationer, revolutioner i både verdens største og mest folkerige lande, mindst et dusin hyperinflationer, over 15 aktiemarkedsnedture, over 20 recessioner, næsten 200 gældskriser osv. Hvis historien har lært os noget, så er det vigtigheden af tålmodighed og, mest vigtigt, menneskehedens modstandsdygtighed og opfindsomhed. Det er i kriser, vi bliver testet mest – og får rykket os mest.

Ingen normal?

Ligesom et barn, der tæller dagene til juleaften, eller en teenager, der ikke kan vente på nytårsaften, har vi også ventet utålmodigt i flere år. Men denne gang handler det ikke om gaver eller fyrværkeri: Det handler om at vende tilbage til det normale og til den stabilitet, vi engang kendte. Vi ønsker alle at vende tilbage til en tid, hvor politik, økonomi og virksomhedsdrift ikke er præget af usikkerhed.
Vi kan ikke forudsige, hvornår vi vil nå den stabilitet, vi søger. Det kan tage tid, måske indtil 2025 eller endda længere. Måske skal vi indse, at intet nogensinde bliver normalt igen? Den lidt naive og nostalgiske tankegang om, at alt nok skal blive godt igen – eller at alting var bedre før 2020 – kan vi måske slet ikke bruge til noget. Måske skal vi parkere tanken om det normale og acceptere det unormale? Og lade være med at vente, når der ikke er noget at vente på?
Vi skal i hvert fald ikke lade os overmande af ventetiden. I Stockdale-paradokset, der handler om kortsigtet overlevelse og langsigtet vision, ses et værdifuldt perspektiv. Vi må konfrontere de udfordringer, der ligger foran os, men samtidig fastholde vores vision for, hvor vi ønsker at være i fremtiden. Det er ikke tid til at gå i panik: Det er tid til at træne vores udholdenhed og beslutsomhed.
Ligesom en atlet der træner for at blive stærkere, kan vi bruge denne ventetid til at styrke vores kerne – vores kerneværdier, vores relationer og vores evner. Vi kan sortere og rydde op i vores processer og strategier, så vi er klar, når mulighederne igen begynder at dukke op.

Vinterhi, gummibåd, tæppeflyvning eller raket?

I december har vi afviklet de første af vores ’Kick Off 2024’-events for abonnenter på TØJ – Fashion & Business Trends, 365DESIGN og TID & tendenser. Her fokuserede vi på forventningerne til 2024, hvor vi udforskede tidsånden, økonomien, forbrugsmønstre og farverne, der vil forme det kommende år. Vores årlige events for abonnenter er en unik mulighed for at fordybe sig i de tendenser, der definerer livsstilsbrancherne og tage temperaturen på, hvordan det står til hos virksomhederne ved begyndelsen af 2024.

Vi bad deltagerne om at beskrive deres nuværende situation ved at vælge en analogi, der bedst afspejlede deres virksomhedsposition. Resultaterne var både fascinerende og tankevækkende:

5 procent er gået i vinterhi

Nogle få har valgt at trække sig tilbage for vinteren og håber, at bedre tider venter forude. Dette er en strategi, der kan give plads til refleksion og genopladning.

46 procent er i en gummibåd

En betydelig andel befinder sig i en gummibåd på stormfuldt hav – våd, men ikke sunket. Dette er en beskrivelse af virkeligheden for mange, der navigerer gennem usikre farvande, men stadig holder hovedet over vand.

41 procent er i gang med tæppeflyvning

En imponerende andel ser virksomhedens tilstand som en magisk tæppeflyvning, klar til at se verden fra nye højder. Dette symboliserer en optimistisk og eventyrlysten holdning til udfordringerne foran os.

8 procent er en raket

Endelig er der en lille, men selvsikker andel, der føler sig som en raket mod stjernerne og tror på, at intet kan stoppe dem nu. Dette afspejler en utrolig viljestyrke og beslutsomhed.

Uanset hvilken analogi der passer bedst til jeres virksomhed, er det vigtigt at huske, at vi alle er en del af det samme landskab og er med til at forme fremtiden.

Vi ønsker jer alle en inspirerende start på det nye år!

Kick off 2024

Du kan stadig nå at få en god start på 2024 med pej gruppens kick-off seminar eller -webinar

9. januar 2024

Læs mere og tilmeld dig her