Livsfase 1 – Før-fødsel: Ventetiden inden, at man kan byde et nyfødt barn velkommen, rummer en masse udstyr, der skal anskaffes. Det kan være alt fra barnevogn til ventetøj og måske endda en større, mere praktisk bil. Herudover kommer også alverdens inspiration og viden fra bl.a. bøger og apps.

Livsfase 2 – Baby: Barnet vokser og udvikler sig hurtigt. Det betyder eks. at nyt tøj og legetøj ofte er på indkøbslisten. Også autostol og klapvogn m.v. kan være blandt nyanskaffelserne, og måske større bolig.

Livsfase 3 – Tumling: Barnet går nu typisk i dagsinstitution og udvikler sig både motorisk, socialt og sprogligt. Både tøj, legetøj og autostol må udskiftes. Legetøj skal gerne være stimulerende. Nogle ting anskaffes som genbrug, andet er nyt.

Livsfase 4 – Børnehavealder: Barnet har stor interesse for omverdenen og leger og lærer, og det har en stor mængde legetøj fra familien. Medierne henvender sig med børneprogrammer og reklamer, og børnefødselsdagen er en stor festdag.

Livsfase 5 – Tidlig skolealder: Læring er for alvor i fokus, og finmotorikken udvikles. Desuden bliver barnet påvirket af andre børn og de aktuelle modediller. Barnet vil både udøve plagekraft og indirekte påvirke familiens forbrug, og lommepenge bruges f.eks. på slik, legetøj og biograf.

Livsfase 6 – Tweens: Denne gruppe føler sig klemt fast mellem barndom og ungdom, og vil helst være ældre eller se ældre ud, end de er. De klæder sig som teenagere, går op i teknologi og medier, og det øvrige forbrug minder om en 16-årigs.

Livsfase 7 – Teens: I denne fase forsøger den unge at finde sig selv og gør oprør mod omverdenen, imens hormonerne raser afsted. Udseendet, venner og kærester er på dagsordenen, og teenagerne får både penge fra familien og tjener penge selv.

Livsfase 8 – Identitet: Den unge er nu myndig og har f.eks. kørekort. Ungdomsuddannelsen afsluttes og mange har sabbatår med eks. rejser og højskole. Der flyttes hjemmefra og startes på uddannelse eller job, en kæreste findes, og i det hele taget arbejdes der på at få styr på identiteten.

Livsfase 9 – Etablering: Parforholdet er i fokus i denne fase, hvor mange flytter sammen og køber måske bolig. Samtidig starter arbejdslivet for alvor, og der kan være brug for en bil. Fælles oplevelser bruges der også penge på.

Livsfase 10 – Familie med små børn: Forældrene har travlt, og arbejdslivet sættes på standby i en periode, særligt kvinden tager barsel i op til et år, men far kommer mere og mere på banen. Udgifterne er mange og går især på ”drift” af bolig, bil og børn og ikke så meget på fritidsinteresser.

Livsfase 11 – Familie med skolebørn/tweens: Børnene er mere selvstændige og kan til en vis grad passe sig selv, og forældrene vender fokus mere indad. Teknologi og individuelle tidsplaner præger dagligdagen. Dog er weekender i familiens tegn, og ferierne går oftere til udlandet eksempelvis.

Livsfase 12 – Familie med teens: Mobiltelefoner, musik og teenagerens venner er en del af hverdagen, og ligesådan diskussioner eller skænderier. Teknologien bliver udskiftet, og forbruget af sko, tøj og smykker stiger. På ferier vil teenageren hellere holde sig til ligesindede end forældrene.

Livsfase 13 – Selvrealisering: Børnene er efterhånden voksne og måske flyttet hjemmefra, og forældrene har mulighed for et aktivt arbejds- og fritidsliv. Huset moderniseres, bilen skiftes ud, der rejses mere eller købes sommerhus. Selvforkælelse, tøj og skønhedsbehandlinger bliver der mere af.

Livsfase 14 – Ny senior: Ved pensionsalderen vil mange gerne være aktive seniorer og udnytte friheden med hobbyer, rejser og oplevelser. Familien og eventuelle børnebørn kommer senere i fokus. En mindre bolig eller istandsættelse af den gamle bliver aktuelt.

Livsfase 15 – Rutinesenior: Tryghed og vaner er nøgleord, f.eks. i valget af rejsemål og generelle aktiviteter i hverdagen. Familien er i fokus, og forbruget af sundhedsprodukter, medicin og lignende stiger. Omvendt falder forbruget på bolig, bil og andre større forbrugsgoder.

Livsfase 16 – Hjemmegående senior: Helbredet er nu ikke til de store armbevægelser, og små sysler i hjemmet fylder mere. Mange vælger en mindre, nemmere bolig, eller en beskyttet bolig, hvor der er hjælp til dagens gøremål. Man bruger relativt få penge, og partneren går måske bort.

Livsfase 17 – Afhængig senior: Man har brug for omsorg og pleje i det daglige, og nogle flytter på plejehjem. Her strukturerer personalet hverdagen og administrerer folkepensionen, mens familien ofte har ansvar for øvrig økonomi. Der sker kun få større indkøb, og der tages stilling til døden.

Læs flere artikler om livsfaser på livsfaser.dk eller køb bogen ‘Fra vugge Til Krukke’ som er skrevet af Louise Byg Kongsholm. Se mere her →