Mens vi endnu ikke har oplevet det, der defineres som en recession, og da vi hele tiden hører om modstridende økonomiske indikatorer, så er der ingen tvivl om, at forbrugerne er gået i krisemodus. Og så længe forbrugerne fortsætter med at blive konfronteret med højere priser på tværs af de mest gængse forbrugsgoder, vil deres økonomiske udsigter forblive dystre. Følelsen af at verden er usikker, at priserne stiger, og at forbrugsrammen er skrumpet, giver grundlag for udtrykket ’vibecession’ – altså økonomisk tilbageholdenhed som konsekvens af en følelse eller vibe hos forbrugerne, der resulterer i et ændret forbrugsmønster. Selv om der anvendes mange forskellige taktikker for at forsøge at dæmme op for inflationen, er forbrugernes tillid er allerede grundigt rystet, og de forbereder sig på hårde tider i mange år.

Inden vi bliver alt for triste, så er det vigtigt at pointere følgende: Det er ikke fordi, at der ikke bruges penge. De bruges bare anderledes. Det er nogle helt andre faktorer, der er i spil end for blot et år siden. Mængden af impulskøb eller følelsesbetonede køb skæres ned eller helt væk, mens der fokuseres på det mest nødvendige, og der suppleres udelukkende med meget velovervejede og velresearchede køb. Dette skifte fra ’unintentional shopping’ til ’intentional shopping’ giver blandt andet et positivt skub i retning af produkter af høj kvalitet – eller som minimum god kvalitet til prisen og bred funktionalitet. Der er også fokus på det mere klassiske eller det tidløse design, som kan benyttes i mange år og i mange sammenhænge. Genanvendelse og gensalgsværdi kommer ligeledes i spil, da en forventet værdi i næste led kan bruges som argumentation for at bruge penge nu.

Og ellers er det den vilde tilbudsjagt, der sættes i gang. Hvis der kan spares penge senere, så udskydes købet gerne til, at der er tilbud, og hvis der kan opnås rabat ved større mængder, så samles der til huse. Der skiftes også gerne til en lavere priskategori, hvilket giver ’no name’ brands og private label masser af plads, ligesom det bliver helt normalt at klæde sig som alle andre, gå i de samme butikker og spise det samme – mainstream er faktisk helt OK!

Forbruget er ikke steget – det er bare prioriteret anerledes

Kombinationen af at udskyde køb, skrue ned for impulskøb, skifte ned i kategori eller pris har for 75 procent af amerikanerne faktisk betydet, at deres faktuelle forbrug ikke er steget i 2022. Der er med andre ord blevet prioriteret anderledes inden for den eksisterende ramme. Det fremgår af en ny analyse fra Euromonitor, mens en lignende analyse fra Fashion Snoops viser, at 97 procent af forbrugerne er meget mere bevidste om deres forbrug og prioriterer helt anderledes i dag.