Årets tredje udgave af 365DESIGN er netop udkommet. Læs mere om hvordan du får et abonnement på www.365design.dk/abonnement

Chefredaktør for 365DESIGN, Louise Byg Kongsholm, indleder branchebladet: 

Den canadiske trendforsker Jeremy Gutsche beskriver i sit ’Trend hunter chaos framework’ fire forskellige trin, som vi passerer igennem, når forandringerne rammer os. Det mest interessante ved hans framework er, at krise efterfølges af kaos – noget som alle aktører p.t. oplever i form af stigende priser, råvaremangel, et omskifteligt jobmarked med videre.

1: Path dependency: En periode med forudsigelighed og gentagelse. Næste års planer er en kopi af indeværende år. Næste års salgsbudget er baseret på det, der har solgt godt i år. Det er trygt, genkendeligt og nemt at navigere i. Men der sker ikke rigtigt noget nyt.

2: Crisis: En krise rammer – indefra eller udefra. Den ryster status quo og skaber rystelser gennem hele systemet. Det handler om overlevelse, der ryddes op og fokuseres ind på kerneforretningen. Hvad er nice, og hvad er need? Der løses problemer i en hidtil uset hastighed, og der findes nye løsninger, som ellers ikke ville opstå – i en kamp om overlevelse.

3: Chaos: Efter den umiddelbare overlevelseskamp og det ultrakorte sigte opstår der en periode med kaos. Hvad fik man lige sat i gang, og virkede det egentlig? Var det indsatsen værd eller lige meget? Var der læring i det eller ej? Er der noget, vi vil beholde eller forkaste igen? Blikket løftes også, og der kigges på, hvor meget eller lidt konkurrenterne har rykket sig i mellemtiden. Det er lidt en brat opvågning og en tid, hvor der hersker lidt for meget kaos til, at retningen er klar.

4: Recharting: Her skiftes der gear – eller retning. Efter her-og-nu-krise og hvad-skete-der-lige-der-refleksioner er det tid til at træffe afgørende beslutninger om, hvordan den ønskede fremtid ser ud – og gå benhårdt efter den.

Eneste trøst lige nu er, at det går over. På et tidspunkt. Og at en lys fremtid venter forude – specielt for dem, der tør træffe afgørende beslutninger om deres egen fremtid. Som det fremgår af denne udgave af 365DESIGN, er der mange, der har lært af krisen, håndterer kaos og kommer til at være endnu stærkere på den anden side.