Trendsociologi V. 3.0
- den ultimative grundbog i trendforskning
Bliv stifinder i trendlabyrinten
– find vej blandt hellige køer, guldkalve og døgnfluer!
Trends er flygtige og foranderlige, og de fremstår ofte meget uigennemskuelige og uhåndterbare – mest af alt fordi de oftest er strømninger, der ikke kan kvantificeres eller dokumenteres. Men der er en mening med galskaben. Viden om trends kan sikre, at man lancerer det rigtige produkt på det rigtige tidspunkt med den rigtige kommunikation i den rigtige indpakning og rigtige salgskanal.
Hvad er formålet med bogen?
Formålet er at afmystificere begrebet trendsociologi og at give en konkret og grundig introduktion til selve begrebet trend, fjerne noget af tvetydigheden og aflive myterne. Læseren skal både kunne forstå det store perspektiv på forandringer i samfundet, og samtidig kunne zoome ind på de konkrete trendtyper og deres indhold, betydning og effekt inden for forskellige brancher. Derudover er formålet med bogen at give læseren en række konkrete anvisninger til processer, metoder og værktøjer.
De to erfarne forfattere tager læseren med bag om trendforskerens facade og får afmystificeret noget, der normalt forbindes med spådom, teblade og krystalkugler
Hvem har skrevet bogen?
Cathrine Gro Frederiksen er strateg og rådgiver virksomheder i at sætte en langtidsholdbar retning for deres brand og skabe en meningsfuld fremtid.
Siden 2010 har hun arbejdet i et spændingsfelt mellem trend research, foresight, strategi, branding, og design, og har rådgivet både nationale og internationale virksomheder i, hvordan man kan bruge trends i sit brand strategi- og udviklingsarbejde.
Cathrine Gro Frederiksen blev i 2010 uddannet Business Designer fra den internationalt anerkendte iværksætter- og designskole Kaospiloterne i Aarhus. Hun har boet i Berlin, Shanghai, Toronto, Tokyo og København, og har således et internationalt udsyn og blik for, hvordan udviklingen migrerer på tværs af verdensdele og kulturer.
Hvem har skrevet bogen?
Viden om tidsånd, trends og forbrugeradfærd er kernen i pej gruppens virke – og derfor er det helt naturligt at ejeren af selvsamme firma, trendforsker og foredragsholder Louise Byg Kongsholm har skrevet bogen.
Hun har været en del af pej gruppen siden 2007 og har ejet virksomheden siden 2011. Hun er chefredaktør på fire medier, herunder Retail Mag, og har skrevet intet mindre end 8 bøger – blandt andet også bøger om trendforskning og livsfase-segmentering.
Hun er ansigtet udadtil, citeres ofte i pressen og holder mange foredrag på de skandinaviske scener – både de fysiske og digitale. Med sine mange års erfaring, gode analyse- og formidlingsevner har hun også tilføjet bestyrelsesposter og undervisningsroller til sit CV.
Hvem er med i de 17 interviews?
Der er så mange stærke personligheder med dyrebare erfaringer, at det vil være synd ikke at samle det ind. Derfor har vi inviteret en række eksterne skribenter til at bidrage med artikler om alt – lige fra hvordan man skaber god kundeservice, over hvordan verdens bedste fysiske butikker ser ud, til hvordan man skaber gnidningsfri integration mellem online og offline.
Blandt de mange skribenter er:
- Alf Rehn
- Anne-Marie Dahl
- Anne Skare Nielsen
- Cathrine Gro Frederiksen
- David Mattin
- David Shah
- Elina Hiltunen
- Eva Steensig
- Henrik Vejlgaard
- James Bidwell
- Joanna Feeley
- Kirsten Van Dam
- Louise Byg Kongsholm
- Mads Arlien-Søborg
- Magnus Lindkvist
- Sara Ingemann Holm-Nielsen
- Stefan Nilsson
Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?
Jeg æder bøger. Mest fagbøger, men også skønlitteratur, der siger noget om tiden. Surfer rundt på nettet for at finde inspiration både på seriøse medier og på de sociale medier for at blive inspireret om, hvad der tales om nu. Jeg har altid min nysgerrighed med i supermarkedet, i gadebilledet, på rejsen og i mødet med andre mennesker.
Samtidig er mine kunder en guldgrube af inspiration. Hvad spørger de om? Hvad tænder dem? Sammen udvikler vi nye tanker og løsninger, som så bliver en del af mit mindset. Ofte går jeg hjem og undersøger et emne, hvis nogen har påpeget en ny vinkel eller sagt mig ret imod. Det er en mosaik af teori og praksis og åben nysgerrig vibreren, som jeg altid bærer med mig og vel knap slipper i søvne.
— Anne-Marie Dahl, Fremtidsforsker
Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends?
Det er vigtigt at arbejde med at forstå, hvilken adfærd og behov der udvikler sig fremadrettet for at sikre sin eksistens både som virksomhed eller for eksempel offentlig organisation. Efter mere end 20 års arbejde med det her er jeg fortsat overrasket over lederes manglende interesse for at forstå, hvor tingene er på vej hen. Jeg kan faktisk ikke forstå, at de kan sove om natten. Er det ikke lederes fornemmeste op
— Eva Steensig, trendsociolog
Hvad er en trend?
Da jeg startede med at udforske trendprocessen, blev ordet trend kun brugt og forstået inden for statistik og design, selvfølgelig på to meget forskellige måder. Men grundlæggende brugte og bruger begge fag ordet om det samme, nemlig en social forandringsproces, altså en innovativ proces hvor noget, eksempelvis stil, forandres af mennesker. Så trends handler om menneskelig adfærd. Uanset hvordan man ellers så måtte arbejde med trends, og hvad man end måtte kalde sig, så handler trends om, at mennesker lader sig inspirere af hinanden, og at kreative virksomheder lader sig inspirere af trendsætterne, fordi sidstnævnte sætter dagsordenen for forbruget fremadrettet.
— Henrik Vejlgaard, trendsociolog
How do you define the concept of a trend?
A trend is the combination of various different innovation data points, which allows one to conclude that there is a critical mass of change afoot. Springwise is a collection and collation of those data points. Our Springwise access database categorises the data by industry, geography, and timeline. This means that we can track change and thus trends in a number of different ways leading to both conclusions and validation of ideas for our customers.
— James Bidwell, Trend spotter
Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?
Mit kildemateriale spænder bredt. Jeg rejser meget, hvilket er en glimrende måde at hente ny viden. Bøger og artikler er ligeledes vigtige kilder i forhold til at holde sig opdateret – særligt når man arbejder med makrotrends. Internettet er naturligvis en vigtig kilde Men det tager meget lang tid at finde sine pålidelige kilder på nettet, og de kilder som leverer relevant stof. Mængden af information på nettet er både mediets styrke og svaghed. 99 procent af al information er irrelevant. Som erfaren trendforsker oparbejder man gennem årene et netværk af mennesker, som man deler erfaringer med. Dette netværk er ligeledes en vigtig kilde.
— Mads Arlien-Søborg, trendforsker
Trendsociologi v. 3.0
Bestil et fysisk eksemplar af Trendsociologi v. 3.0, og vi sender bogen afsted til dig med det samme.
Pris: 400,-
Ekskl. moms
Vil du selv lære at spotte trends? Læs om diplomforløbet Trends i praksis
Hvem står bag udgivelsen?
Trendsociologi v. 3.0 er udgivet af det skandinaviske trendinstitut pej gruppen, der tidligere har udgivet tre bøger om trendforskning og som står bag uddannelsen ‘Trends i praksis‘.
pej gruppen udbyder en række konferencer om tidsånd og trends inden for mode, interiør, fødevare og retail/etail. Der afvikles undervisning på erhvervsuddannelser, designuddannelser og mini-MBA i trendforskning ligesom der afvikles en række foredrag om emnet hos virksomheder.
Fakta om Trendsociologi v. 3.0
- Grundbog i trendforskning
- Udgivet i august 2022
- Indeholder næsten 400 sider
- Teori og praktiske værktøjer
- 17 interviews
- Sparring, undervisning og foredrag kan bookes her →